Agila utvecklingsmetoder & html
Menu
Hem
Klienttekniker
Projectmetodik
Internet
Tillgänglighet
Analys
Kontakt
Projektmetodik
Vattenfallsmetodik
Vattensfallsmetodik innebär att man går i fast ordning. Detta betyder att man alltså inte går vidare till utvecklingsstadium förens det föregående steget har blivit avklarat.
Varje steg ska vara helt avklarat innan man går vidare till nästa. Det som är bra med vattenfallsmetodik är att man tidigt kan upptäcka problem i planeringen.
Det dåliga med vattenfallsmetodik är att man istället kan skjuta viktigare problem framför sig.
Det Agila Manifestet
År 2001 så gjorde en grupp mjukvaruutvecklare tester om trögrörliga och komplexa planeringsmetoder. Att spendera mycket tid åt planering upplevdes som slösad tid eftersom att vägen till målet var ökänd och under ständig förändring. Syftet med detta manifestet är var att skapa en metod där önödigt arbete förminskas samtidigt som det som faktsikt är efterfrågat görs.
Agil Utveckling
Agil utveckling kom ifrån vattenfallsmetoden. Skillnaden är att i den agila metoden så tar man hänsyn till att förutsättningarna kommer att ändras under tid.
Den agila metoden bygger på att det inte går att veta hur till exempel en mjukvara kommer att utvecklas. Möjligheten till att anpassa sig ofta avgörande för ett lyckat resultat.
Hur arbetar man i Scrum?
Små team med högst 5-9 personer delar upp sitt arbete I “miniprojekt”. Detta läggs upp inom 1 månad där man löser ett begränsat antal detaljerade arbetsuppgifter.
Produktägaren tar in alla önskemål och krav som ligger I grund för produkten och gör mål. Samtidigt görs en prioritering, I vilken ordning som förändringarna ska genomföras.
När det är dags att börja med en sprint så tar produktägaren dom främsta punkterna på att-göra-listan och kallar sedan teamet till ett möte.
Sprint fasen som är I 30 dagar börjar med att det görs en sprint backlog, och efter det när teamet är överens om uppgifters så släpper produktägaren taget och teamet jobbar därefter på egen hand. Varje dag vid samma tid så håller scrum-Mästaren ett kort möte med teamet där alla ska svara på tre frågor:
• Vad har du gjort sedan förra mötet?
• Vad tänker du göra inför kommande möte?
• Är det något som hindrar dig från att uträtta ditt planerade arbete?
Sprinten avslutas med en demonstration av programvaran inför en stor grupp.
Produktägaren
sammanställer alla förändringar som produkten kommer att genomgå.
Scrum-teamet
utför arbeten som problemlösare och konstruktörer. Detta team består av 5-9 personer högst.
Scrum-mästarens
uppgift är att coacha teamet och se till att projektet går framåt.